Čepování piva

CO JE TO ŠNYT?

Řetězec pivních restaurací „Šnyt“ si klade za cíl nabízet svým hostům širokou nabídku piv v té nejšpičkovější kondici, jakou si jen pivní znalec dokáže představit. V nabídce nechybí piva prémiové značky Lobkowicz a další pivní klenoty z nabídky sedmi českých a moravských pivovarů ze společnosti Pivovary Lobkowicz.

Kvalitě piva se zde věnujeme s maximální péčí a pro její dosažení využíváme ty nejlepší technologie – zachlazený skladovací box, chlazené pivní sklenice ve vodní lázni a speciální výčepní kohouty pro čepování „hladinky“ nebo „šnytu“. To vše doplněné příjemným interiérem a skvělou kuchyní.

KAREL ČAPEK

„Šnyt jak známo patří mezi míry duté; není to půllitr ani malé pivo, nýbrž míra toliko přibližná. Malé pivo si dávají nepijáci; piják piva, když se nechce napít, nýbrž toliko se zavlažit, nedá si třetinku, za niž by se jaksi před celým světem styděl, nýbrž šnyt.“

STYLY ČEPOVÁNÍ PIVA:

HLADINKA

 je vrcholem umu pana výčepního při čepování piva na jeden zátah. Pan výčepní nejprve mírným pootočením kohoutu nařízne do sklenice dostatečné množství pěny, otevře pivní kohout naplno a pod pěnu dočepuje pivo tak aby pěna dosahovala k hornímu okraji sklenice. Hladinka se vyznačuje rovným hladkým povrchem na mokré pěně.

VIDEO: Hladinka

ŠNYT

je malé pivo ve velké sklenici. Pan výčepní nejprve mírným pootočením kohoutu nařízne do sklenice dostatečné množství pěny, pak otevře pivní kohout naplno a pod pěnu dočepuje pivo tak aby bylo ve sklenici cca 1/3 piva, 1/3 pěny a 1/3 sklenice zůstala prázdná. Pivo se vyznačuje tekutou krémovou pěnou, středním řízem a čerstvostí.

VIDEO: Šnyt

NA DVAKRÁT

je nejběžnější způsob čepování, kdy v první fázi pan výčepní naplní sklenici zhruba do dvou třetin pivem s vysokou vrstvou pěny a ve fázi druhé, až pivní pěna mírně poklesne a dočepuje sklenici na správnou míru. Pivo načepované nadvakrát se vyznačuje suchou hutnou pěnou, která je nad okrajem sklenice. Pivo má nižší až střední říz.

VIDEO: Na dvakrát

 

MLÍKO

je sklenice plná mokré pivní pěny. Mírným pootevřením kohoutu pan výčepní nařízne pěnu a naplní jí sklenici až po okraj. Pěna je velmi kompaktní a tekutá. Takto načepovaná sklenice připomíná na první pohled mléko. Pivní mlíko se pije ihned po načepování ještě před přeměnou pěny v pivo. Vyznačuje se sladkou chutí a nízkým řízem. Možná i proto je mlíko oblíbeno mezi ženami.

VIDEO: Mlíko